Asuntolainoja ja mietteitä

Kuten olen tässä muutamaan otteeseen sanonut, pieni kipinä asunnon ostoon on syntynyt. Ei vielä mitään vakavaa, mutta seurailen tavanomaista aktiivisemmin Oikotietä ja markkinoihin liittyvää uutisointia. Kuten arvata saattaa, etsin asuntoa Helsingistä. Kyllä mä tämän kaupungin koen eniten kodikseni. Noh, kaiken tämän innoittamana päätin hakea lainalupausta pankista. Ihan huvikseen halusin kokeilla, millaisesta prosessista on kyse.

Mistä kaikki alkoi?
Selailin Nordean nettisivuja ja päädyin täyttämään hakemusta lainalupaukselle. Täyttäminen ei sinänsä ollut kovin vaikeaa. Kysymykset liittyivät lähinnä asunnon hintaan, tuloihin ja menoihin. Hakemuksen yhteydessä kone laskee jo valmiiksi, miten lainanhoito käytännössä onnistuu 1) tällä hetkellä, kun korot ovat aika matalat ja 2) 6 % korolla, joka olisi worst case scenario (tosin mahdollinen).

Soitto Nordeasta
Sain muutaman päivän jälkeen soiton ja minulle varattiin puhelinaika pankkivirkailijan kanssa. Toimistolla ei tarvinnut siis lainkaan käydä pyörimässä. Kätevää! Juttelimme yleisesti asuntolainoista ja asp-lainoista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Mihinkään henkilökohtaisuuksiin ei menty, mutta toki virkailijan huomio kiinnittyi määräaikaiseen sopimukseeni. Se ei sinänsä ole este lainan saamiselle, mutta siitä virkailijat kyllä mieluusti juttelevat ennen lupauksen antamista.

Mihin kaikki päättyi?
Noh, sain luvan asuntolainalle ja muutaman laskelman sähköpostiini. Laina odottaa kuulemma puhelinsoiton päässä. Tässä prosessin aikana huomasin kallistuvani nyt enemmän tavallisen asuntolainan puoleen. Asp-laina on tällä hetkellä melko kannattamaton ja jotenkin turhan joustamaton. Esimerkiksi jo se, että laina pitää hoitaa pois alta 25 vuoden aikana tuntuu jotenkin turhan... sitovalta!

4 kommenttia:

 1. Jäin vähän kaipaamaan numeroita. Millaisista summista juttelitte ja millaista korkoa tarjosivat?

  Eikö pidempi takaisinmaksuaika tuo juuri joustavuutta kuin lyhyt ja siten kireämpi maksuaika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhuimme alustavasti 200 000 euron lainasummasta. Korot ovat tällä hetkellä aika matalat. Kaipa keskuspankki niitä ohjailee, mutta ne ovat olleet matalina jo noin 10 vuotta.

   Ja nimenomaan, pidempi takaisinmaksuaika on parempi. Asp-lainassa se on juurikin tuo 25 vuotta eikä joustoa ole. Sen sijaan tavallinen asuntolaina voi venyä vaikka 35 vuoteen ja siinäkin voi välissä pitää pientä taukoa maksamisessa.

   Poista
 2. Itse laskin aina montako prosenttia minun pitäisi saada tuottoa asunnon hinnalle, että vuokralla asuminen kannattaisi.

  Yleensä jo noin 3% tuotto osakesalkulle teki vuokralla asumisesta kannattavampaa.


  Kun lopulta löysin asunnon jossa tuotto oli vastikkeen jälkeenkin 10%, ostin käteisellä (vuosia kasatun osakesalkun tuotolla).


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tällaisia laskelmia munkin pitäisi tehdä. Ja kuten sanoit, monessa tilanteessa vuokralla asuminen on jopa kannattavampaa! Lisäksi olen sen verran rauhaton sielu, että mitään aloilleen asettautumista on turha odottaa. Mietin asuntoa enää vain ja ainoastaan sijoittamismielessä.

   Poista